Kirándulási lehetőségek, programajánló

Kirándulás

Ön nagyon jól döntött, ha úgy határozott, Pécset választja utazása, nyaralása, kikapcsolódása helyszínéül!

Pécsi születésűként talán elfogult vagyok városommal kapcsolatban, azonban vitathatatlan, nincs talán még egy ilyen rendkívüli adottságokkal, kulturális, éghajlati és egyéb örökségekkel rendelkező város, mint Pécs. Fekvése, klímája, hangulata egyedülálló a magyar, sőt talán az európai városok körében is. Sokan mondják, ilyen helyek csak itt vannak… Fantasztikus, hogy a belvárostól csak pár kilométerre, akár gyalogosan is elérhető távolságra már egy csodás fenyőerdőben sétálhatunk, vagy gyönyörködhetünk a város páratlan panorámájában. Akár virágos rétekre is bukkanhatunk a Havi-hegy közelében, ahová sokan feljönnek szabadidejükben, vagy akár munka után egy pokrócot leterítve beszívni a mezőillatot, vagy egyszerűen csak napozni, heverészni. Az erdőkből pedig különleges madárfajok is meglátogatják időnként a várost, nálunk a kertben is előfordult már pl. szajkó, harkály, a közeli Gyükésben pedig még fácánokat is megfigyelhetünk, ha elég óvatosak vagyunk.

Az épített környezet örökségei, a szép, régi épületek, műemlékek is persze, lenyűgözőek, ezeket jóformán szinte „alap” dolog megnézni, azonban – talán nem is gondolnánk – Pécsett az is megtalálhatja érdeklődési körének megfelelő célpontjait, akit úgymond nem kifejezetten a városnézés, múzeumlátogatás szórakoztat a legjobban, hanem talán inkább túrázni, horgászni, sportolni szeretne. Ugyanis a városban, illetve annak közvetlen környezetében minderre remek lehetőségek kínálkoznak.

Kirándulás

A Pécsett és vonzáskörzetében található látnivalókat, műemlékeket, kulturális örökségeket, szabadidős helyszíneket felsorolni is hosszadalmas lenne. Azért engedje meg, hogy párat mégis kiemeljek, bemutassak és ajánljak a teljesség igénye nélkül:

Szállásunktól akár gyalogosan is elérhető távolságra van Pécs egyik legmeghatározóbb, legszebb helye, a Havi-hegy és a Tettye-tér. Itt a nemrégiben elkészült kiépített sétányon lehet biztonságosan közlekedni, miközben gyönyörködhetünk a város mesés panorámájában. A Havi-hegy meghatározó pontja, nagy hatású, drámai mementója egy nagy sziklán, a város fölött magasodó Krisztus-kereszt, a neves szobrász, Rétfalvi Sándor alkotása, mely mellett azt hiszem, senki sem tud érzéketlenül elmenni. A kereszttől nem messze lévő Havi-hegyi kápolnát 1691-97-ben, a nagy pestisjárvány hatására építették a pécsiek, ezzel köszönve meg Máriának, hogy megmentette a várost („Havas Boldogasszony” Kápolna). A magas oromra épített hófehér kis templom piros tetejével megejtően szép látvány, a város egyik fő jelképe. Nyitva csak mise, búcsú idején van, a kulcsot viszont el lehet kérni (lásd. majd alant!).

A Tettye-tér pedig a város nagy kiterjedésű parkja, mely már a múlt századokban is igen nagy jelentőséggel bírt a pécsi lakosok körében.

A Tettye meghatározó elemei az úgynevezett „Tettyei romok”. Történetük:

Szatmári György 1505-1521. között volt Pécs püspöke. A püspöki palota bővíttetése mellett reneszánsz palotát építtetett a Tettyén. A palota egyemeletes, U alakú épület volt, dél felé nyitott udvarral. Délkeleti oldalán torony kapcsolódott a falhoz, maradványai napjainkban is láthatóak. A török hódoltság idején dervisek éltek a palotában, az elnevezés is innen származik, a török derviskolostor neve „tekke”. A palota épségben kerülhetett a törökök kezére, akik csekély változtatással használták fel saját céljaikra. A 18. század végén lakatlanná vált. A viszonylag ép falfelületeket 1904-ben konzerválták.

A 2010-es EKF-program (Európa Kulturális Fővárosa) keretében a romokat megerősítették, és próbálták „modernizálni” egy új, érdekes „rozsdás” kilátóval, különböző térelemekkel. (a rozsdásnak ható fém-betoldás nem aratott osztatlan sikert a pécsiek körében, sőt, mondhatnám, felháborodott hangok is hallatszottak vele kapcsolatban, véleményem szerint nem is alaptalanul… Smiley A „rozsdás” fém azonban kiderült, egy különleges acél, mely állítólag az évek során majd szép patinát kap, és zöldesre színeződik – ekkor már kicsit „emészthetőbb” lesz a jelenléte...)

A Tettye gyakori színhelye szabadtéri játékoknak, és a POSZT keretén belül is számos színházi előadás zajlik itt. Lassan már hagyománya van egy különös Passiójátéknak is, melyet Húsvét előtt évente itt rendeznek meg. Az előadásnak „interaktív” jellege jelenti a különlegességét, mivel a nézők is aktívan be vannak vonva a darabba.

A tér tehát mára megújulva, modernizálva várja a sétálókat, a jó levegőre, csendes elmélkedésre vágyókat. Nem véletlenül kedvelt célpontja ez kisgyermekes családoknak, fiataloknak és időseknek egyaránt.

TettyeTettye

A Tettyével kapcsolatban fontosnak tartom még megemlíteni, hogy egy érdekes hely is megnyílt itt a közelmúltban, a Tettyei Mésztufabarlang, mely egy egyedülálló természeti képződmény, és meghatározó élményt nyújt a természet, a túrázás szerelmeseinek, családoknak, gyermekeknek egyaránt. A barlangban a séták „idegenvezetéssel”, azaz hozzáértő vezető tolmácsolásával történnek. (A hely csak tavasztól őszig látogatható).

Tettye

A Tettyei Romok régen

Tettye

És ma

Tettye Tettye
A Tettye és a Havi-hegy között kiépített sétány

Tettye Tettye Tettye Tettye Tettye
A Tettye ma - a romok és a modern szökőkút

A Tettyén érdemes megtekinteni egy kevésbé ismert és propagált, ám annál vadregényesebb helyet, a Pintér-kertet, mely egy régen alapított botanikus kert számos növénykülönlegességgel, megkapóan romantikus zugokkal, tavacskákkal. Ősszel, ha szerencséjük van a látogatóknak, még őzikékkel is találkozhatnak, „akik” a közeli erdőből jönnek le ide csemegézni.

TettyeTettyeTettye

A Havi-hegyen, a magas sziklameredélyen, mint már fent említésre került, látható Rétfalvi Sándor, a neves szobrászművész keresztje, mely a megfeszített Krisztust ábrázolja. A szobor mind a pécsiek, mind a turisták fantáziáját megmozgatja, és talán nincs is, aki legalább egyszer ne fotózta volna le, ha erre járt.

Tettye

A kereszt története, legendája:

Rétfalvi Sándor megfeszített Krisztusa csak 1969-től áll a sziklán; azonban sokan nem is tudják, hogy itt régen is állt egy kereszt, melyet még 1745-ben emeltek, és alkotója Horváth János volt. Sajnos azonban ennek a keresztnek a története szomorú véget ért: 1964-ben egy részeg fiatalokból álló társaság erejét fitogtatva lelökte, és a kereszt összetört.

A legenda egyébként azt tartja, hogy a feszület egy kispap emléket őrzi, aki szerelmi bánatában a szikláról a mélybe vetette magát és meghalt.

A régi keresztről egy kép:

Tettye

A Rétfalvi-keresztet kezdetben kissé nehezen fogadta el a pécsi lakosság. Ennek valószínű alapja a több, mint 200 évig ott állt említett barokk feszület, mely elsősorban szépsége, művészi értéke miatt hívhatta fel magára a figyelmet. A Rétfalvi általi kereszt nagyon más: Vasbetonból készült T-alakú kereszten függ a szenvedéstől elgyötört élettelen test. A szinte sokkolóan ábrázolt szenvedés letaglózó erővel hat, mely szerintem nagyonis jó alkotás, mivel megmozgat, gondolatokat ébreszt. Az alkotó elmondása szerint célja volt ennek a kihangsúlyozott ábrázolásnak, többek között az, hogy minden irányból jól látható legyen Jézus megfeszített alakja.

Tettye Tettye Tettye

(ez a kereszt természetesen nem keverendő össze a még másik két havi-hegyi kereszttel: az egyik a kis kápolna előtti sziklán áll, és Kiss György alkotása, a másik pedig a kápolna dombjának déli oldalán lévő Pieta-kereszt, mely Bartalits Mihály műve. Így a Havi-hegyen összesen 3 feszület áll.)

Tehát Kedves Turista, ezt a helyet nem szabad kihagyni! Ha ide feljött, fotózza le a sziklán lévő feszületet (persze nagyon ügyeljen a meglehetős balesetveszélyre, így inkább ne menjen ki a szikla szélére! Biztonságos helyről is készíthetők róla képek). Felemelő élménnyel fog gazdagodni!

Közvetlenül a Tettye és a Havi-hegy alatt elterülő kis városrész a Zidina-környék; én ennek megtekintését minden Pécsre látogatónak ajánlanám. A „Pécsi Tabánnak” is nevezett óváros ma is őrzi azt a nagyon érdekes hangulatot, amit ez a kis városrész mindig is képviselhetett. Valaha bosnyákok települtek be ide, iparosok, kézművesek lakták (a név is szláv eredetű, a „zidina” romot jelent). A kis fecskefészekszerű, összebújó öreg házak a hegyre kapaszkodó utcácskákban a „pécsiség” jelképe is lehetnének, hiszen a Mecsek, a hegy minden pécsi számára meghatározó. Érdemes benézni a kapukon, melyek apró kerteket rejtenek; itt olyan utca is van, mely csak lépcsőkből áll, és a régi, meszelt falú kis házikók is megkapó látványt nyújtanak. Olyan részek is akadnak, ahol autós forgalom nem is lehetséges, de azt hiszem, ezt egyáltalán nem bánja senki sem.

TettyeTettyeTettye

A Mecsek csodás erdőit, valamint a TV-tornyot és az Állatkertet is felkereshetik gyalogosan a merészebb túrázók. De ide egyébként indul buszjárat is a vasútállomásról (34, 35-ös). A toronyba lifttel fel lehet menni, ahonnét, a lélegzet-elállító magasból lenyűgöző élményt nyújt a páratlan panoráma. Aki egyszer ide feljött, többé ezt az élményt soha nem felejti el! Aki fotózni szeret, még azt sem bánja, sőt, örül neki, ha épp ködben úszik a táj – ilyenkor készíthetők a legszebb, szinte szürreális felvételek.

TV torony TV torony

A Misina-tető és a Tv-torony jellegzetes nevezetességei Pécsnek, évente 90 ezer látogató keresi fel.

A torony és környezete egyébként nemsokára megújul, ezt vette most tervbe a városvezetés. A modernizálásra mindenképp szükség van, hiszen ez a terület az évtizedek során megérett már a megújításra, mivel a tornyon kívül gyakorlatilag más látnivalóval nem büszkélkedhet, és maga a torony is kicsit megrekedt az építési korszakának stílusában. A mostani projekt azonban nagyon sok látványos fejlesztést tartogat, mely a turisták igényeit teljes mértékben kielégíti; pl. kiegészülve egy olyan fogadóközponttal, ahol egy tematikus kiállítás is a vendégek rendelkezésére áll majd.

Információs központot is létrehoznak, a volt étterem tetején télen jégpálya, nyáron minigolfpálya működik majd. Az itt kialakítandó kávézóban melegedhetünk, illetve egy híradástechnikai kiállítást is megnézhetünk a fejlesztés elkészülte után. A környék is teljesen átalakul, hiszen felnőtt- és gyermekjátszótér is lesz, a parkoló közbiztonságára kamerák ügyelnek, valamint a torony kilátószintje is átalakul.

A tervekből már meg is valósult a Tv-torony LED-es megvilágítása, melynek színvilága naponta változik, így van, amikor rózsaszínben, van, amikor zöldben vagy épp pirosban csodálhatjuk meg városunk meghatározó építményét, mely a sötétből szinte kiragyog a város felett.

A megvilágítás 2017. augusztus 20.-án „debütált”, a visszajelzések szerint sikeresen, amikoris nemzetiszínű fényekbe öltözött a torony.

Szerintem is megkapóan szép volt, ilyen:

TV torony

A megújult Pécsi Állatkert:

A két évre bezárt, elavult létesítmény 2016. tavaszától megújulva, modernizálva ismét várja a látogatókat! Az 1960-ban emelt épületeket mára lebontották, és helyette a mai kor elvárásainak, stílusának megfelelő, mondhatni ultramodern épületek, és nagyon szép belső kialakítású részek, melyek méltóak az állatok élőhelyi és egyéb elvárásaihoz, kaptak helyet (pl. új vízmedencék, tágas kifutóterek).

Az 1,8 milliárd forintos, Európai Uniós beruházással létrejött létesítmény ökoturisztikai parkot is magába foglal, amelyben bemutatják a Mecsek és környéke állat- és növényvilágát. A létesítményben tematikus szekciókat alakítottak ki, így madárröpde, majomház, nagymacskaház, ragadozó- és vízilóház, Afrika-kifutó, krokodilház, fókamedence, csimpánzkifutó is épült.

A korszerű, élményparknak is beillő nagy kiterjedésű terület fent a Mecseken, erdei környezetben várja a kisgyermekes családokat, turistákat, állatszerető polgárokat. Megtalálható itt többek közt a gyermekeknek játszótér, a kisbabákkal érkezőknek pelenkázó, több kilátó, állatsimogató, üdítő- és jégkrémárus is.

Az állatokról igényes táblákkal tájékoztatják a látogatókat, leírva pontosan a fajt, hogy honnan származnak stb. Különleges állatokkal is megismerkedhetünk, mint pl. a nandu, ormányos medve, örvös pekari, földimókus, szurikáta, fehér tigris. Az állatkertben több, mint 250 állatfaj több, mint 1000 egyede tekinthető meg. Az állatkert területére költözött a korábban a belvárosban lévő akvárium-terrárium is.

Az állatok bár mesterséges, mégis természetesnek ható, megfelelő élettérrel rendelkező környezetben élhetnek, így szerencsére egészen észrevétlen számukra, hogy „fogságban” vannak.

Az állatok komfortérzetének megteremtésén és javításán, „európai” szintű tartásának terén is óriási fejlődés mutatkozott: végre megfelelő méretű, tiszta vízű medencék, tágas kifutók, etetők, itatók, mászófák, játékok állnak az állatok rendelkezésére. Öröm nézni pl. a két kis aranyos fókát, amint a csodásan tágas vízmedencében boldogan lubickolva-úszkálva üdvözlik a turistákat, szinte pózolva, hogy fotózzák őket (nekem egyébként ők voltak a kedvenceim – na persze, az örök szerelmeim, a nagymacskák mellett, és a jópofa majmocskák mellett... Smiley) A beruházás remélhetőleg hozzájárul ahhoz is, hogy Pécs az egyik legfontosabb magyarországi turisztikai desztináció legyen.

Ha Pécsett jár, ne hagyja ki, kellemes kikapcsolódásban lesz része!

Állatkert Állatkert Állatkert Állatkert Állatkert Állatkert Állatkert Állatkert Állatkert Állatkert Állatkert Állatkert Állatkert Állatkert

A Keleti-Mecsekben, Árpádtetőn található egy különös létesítmény, a Mecsextrém Park, mely a kalandokat kereső, extrém sportokat kedvelő bátor turistákat és gyermekeket várja. A Mecsek-hegység egyébként minden évszakban nagyon szép, akár téli túrák célpontja is lehet, mivel a ma is működő sípálya a sífelvonóval a téli sportok szerelmeseinek nyújthat kellemes élményt, de a szánkópályán is szívesen csúszhatnak le gyermekek és felnőttek egyaránt.

Mecsextrém Mecsextrém Pillanatok a Mecsextrém Parkból

Pécsett nemrég átadásra került egy wakeboard pálya is, így aki ezen sportnak szeretne hódolni, itt ezt is megteheti.

Wakeboard Wakeboard

Messzebb úticélok lehetnek: Orfű a Pécsi Tóval, Abaliget (itt egy cseppkőbarlang is található), a Jakab-hegy a Babás Szerkövekkel (ennek a helynek különös misztikuma van és egy legenda is kapcsolódik hozzá). De remek kirándulócélpont a közeli Melegmány is egyedülállóan vadregényes erdeivel, vízeséseivel, érdekes mésztufa lépcsőivel. Ez a gyakorlottabb túrázóknak valóságos paradicsom lehet, mivel itt már a túrázás „magasiskoláját” is kipróbálhatják, ugyanis sok esetben „csúszni-mászni” is kell, vagy épp a források vizében gyalogolni. A csodás természeti környezet különösen tavasszal és ősszel elbűvölő.

Erdő Erdő

De aki az irányt esetleg Harkány, Villány felé veszi, az sem csalódik. Harkányban a híres gyógyfürdőt érdemes kipróbálni, így idősebbeknek, ízületi bántalmakkal küszködőknek hatékony, gyors enyhülést ad simogató gyógyvize. A villányi borvidéken a finom nedűket kóstolhatják meg a turisták. Ehhez kapcsolódó, immár hagyományokkal büszkélkedő program a Palkonyai Nyitott Pincék Pünkösdkor, ahol a méltán világhírű nemes nedűt termelő borászok mutatják be, hol és hogy készül a „hegy leve” - természetesen borkóstolásra és a borászokkal való beszélgetésre is van lehetőség. A baranyai hangulatos kisvárosok, mint Siklós, Mohács, Szigetvár is meghatározó élményekkel gazdagíthatják az ide látogatókat. Mohácson nagyon szép sétát lehet tenni a Duna parton, gyönyörködve a folyóban és a hajókban, és komppal akár a Mohács-szigetre is átmehetünk.

Duna Duna

Aki strandolni kíván, annak Orfűt ajánlanám, itt a nyári időszakban üzemel egy színvonalas, kulturált strand, ahol egy nagy csúszda is várja a pancsolni vágyókat, gyermekeket.

Orfű Orfű Orfű

De itt a horgászat, vízisportok, szörfözés, evezés szerelmesei sem csalódhatnak. A vadregényes, hegyes-erdős vidék ölelésében fekszik ez a kis gyöngyszem, melyet sokan a „Magyar Ausztriaként” is emlegetnek. Nemrég épült ki egy Pécsről induló erdei kerékpárút, mely közvetlen összeköttetésbe hozta a várost és a tóvidéket, így bringával is most már biztonságosan közlekedhetünk. A tavat is körbe lehet kerekezni egy szép sétányon. A falu határában lovagoltatás is folyik, valamint a Kemencés Udvarban hangulatos környezetben finom ételeket is ehet az ide látogató.

Vidék Vidék Orfű madártávlatból
Orfű madártávlatból
Orfű madártávlatból
A tó látképe ősszel
Orfű madártávlatból
Vitorlásverseny Orfűn

De aki „csak” a városban gondolkodik, annak sem lesz csalódás az ittlét, mivel Pécsett egymást érik a különböző színes rendezvények, fesztiválok, kiállítások, így elmondható, hogy gyakorlatilag egész évben „pezseg az élet” a városban, minden hónapra jut számos neves esemény. Hogy csak párat említsek, kiemelkedő rendezvény pl. júniusban a POSZT, a Pécsi Országos Színházi Találkozó, melynek már hagyománya van nálunk. Ilyenkor a városban lépten-nyomon színészóriásokba botolhatunk, megleshetjük őket a kávézók teraszain, valamint a belvárosi utcákon sétálva. De nagy siker egy újfajta, nagyszabású eseménysorozat, a „Zsolnay Fesztivál” is, amikor a nemrég megszépült-átadott, több épületből álló patinás gyáregyüttest és a köré csoportosuló negyedet lepik el a fesztiválozók, akik cserébe nívós kulturális programokat kapnak. Kiemelkedő jelentőséggel bír még a „Sétatér Fesztivál”, valamint a szeptemberben megrendezendő „Örökség Fesztivál – Pécsi Napok” is.

Ajánlott dolgok, melyeket igénybe vehet, ha Pécsre jön turistaként, kikapcsolódni:

 • Dotto Városnéző Kisvonat: Tavasztól őszig közlekedik városunkban, bejárhatja vele 50 perc alatt Pécs nevezetességeit. A belvárostól a Zsolnay negyedig tart az útvonala, érinti a Zsolnay negyed udvarát is egy fordulóra. Családoknak, gyermekeseknek, de minden korosztálynak ideális program lehet. Esőben is jár, esővédő fóliával.
  Indulás: Pécs, Széchenyi térről (nyugadi oldal - Nagy Lajos Gimnázium, Megyeháza felől).
 • Kisvonat


 • „Cabriobusz” (városnéző busz): A Széchenyi tér északi oldaláról (Hunyadi út eleje) indul. Ez egy jópofa, nyitott busz, ahol magasan ülnek az utasok. Különleges élményt jelenthet ilyen perspektívából szemlélni Pécset, mégis nagyon kényelmesen, szinte „fotelből”. Fiataloknak, bevállalósaknak ajánlom, illetve családoknak, gyermekeseknek.
 • Kisvonat


 • Segway Pécs: Újdonságként már nálunk is elérhető ez a jópofa, eredeti, a jövőbe mutató környezetkímélő városi közlekedési eszköz, a Segway. Muris látvány a masszív fekete kerekeken guruló emberkék látványa, de úgy tűnik, egyre nagyobb az igény a kipróbálására. Elsősorban fiatalok pattannak rá, de lassacskán minden korosztály kezdi megszeretni, felfedezni. A beszámolók tanúsága szerint remekül használható ez a „jármű” városnéző túrákhoz, de akár hegymenetben, mecseki kirándulásokhoz is bevethető. Az Irgalmasok utcájában lehet kölcsönözni, tábla és egy-egy utcára kiállított „prototípus” hívja fel magára a figyelmet.
  A mozgás intenzitása az emberi test dőlésétől függ, abszolút energiatakarékos, környezetbarát eszköz, és még sportol is közben az illető amellett, hogy ízületeit kíméli.

  Próbálja hát ki, guruljon egyet!
 • segway segway


 • Mecseki Kisvonat („Úttörővasút”): Az Állatkerttől a Dömörkapuig közlekedik ez a ’60-as években üzembe helyezett, kedves kisvonat. Szerencsére – bár sorsa az elmúlt évtizedekben meglehetősen hányatott volt – valahogy mégis megmaradt az utókornak, és újra felélesztették gyermekkorom szabadidős programját. Szép, erdei környezet, jó levegő – próbálja ki családjával, a gyerekek imádni fogják! Abszolút retro-érzés!
 • Mecseki Kisvonat

Egyéb fontos információk:

 • Havi-hegyi kápolna kulcs elkérhető: Győrfi Józsefné, Pécs, Havihegyi út 6. Tel.: 06-72-334-577
 • Pintér-kert nyitvatartási idő (Pécs, Tettye tér 9.):
  • május 1 - szeptember 30.:
   • munkanapokon H-Cs: 8.00-16.00, P: 8.00-14.00
   • Szo-V és ünnepnapokon: 10.00-18.00
  • október 1 - április 30.: munkanapokon H-Cs. 8.00-16.00, P: 8.00-14.00

Hársas Apartman Pécs
7629 Pécs, Hársfa út 42.
Balázs Anikó
+36 30 603 64 10
b_aniko2@freemail.hu